tumblr_mbhgaruIcB1qf70axo1_500.jpgMég mindig gáz, ha hülye alcímeket adnak a filmeknek. Értem, hogy vannak hívószavak (pl. gyilkos), meg kell valami figyelemfelkeltő, vagy fogódzkodó, de ha már nem kreatív az alcím, akkor nem kéne erőltetni. Néha jobb a megszokással szembemenni. Mint ahogy a Looper is megtette. Nem egy szokványos film, kevert műfajúnak is mondanám, mert az alaphelyzet és a kontextus, amiben a filmet elhelyezték egyértelműen a scifi sajátos jegyeit viseli magán, de a film mégis egy dráma, mely a karakterekből építkezik, és velük teremti meg azt, amit egy drámának meg kell. És a várakozásokkal ellentétben nem akciófilm, az akció csak minimális. Talán ezen okok miatt hallani elég eltérő és csalódott véleményeket a filmről, mert másra számítottak a nézők, főleg az egyik főszereplő miatt. Szóval tegyük félre a prekoncepciókat, ne scifi-akciófilmet várjunk. És akkor nem lesz baj.

A közeli jövőben járunk, ami azonkívül, hogy lepukkant, a szervezett bűnözés egyik fontos terepe, hisz a távolabbi jövőben nem olyan könnyű eltenni láb alól azokat, akiket valamilyen oknál fogva el kell tenni láb alól. Ezért ezeket a személyeket visszaküldik a közeli jövőbe, hogy ott a bezáróknak nevezett bérgyilkosok végezzenek velük. A bezárók tudják, hogy egy nap az idősebb önmagukat is meg kell ölni, de onnantól nyugdíjba vonulhatnak, élvezhetik az életet, míg el nem jön az idő, hogy visszaküldik őket, hogy megölje a fiatalabb énük, és így a kör bezárul. Joe az egyik legjobb bezáró, és amikor megjelenik az idős Joe, akkor nem sikerül őt megölni, és ebből gondok születnek.

Szóval van egy idős és egy fiatal Joe egy időben, de mind a kettő mást akar csinálni, így lesz a Looper egy scifi környezetbe ültetett karakterdráma, mely két hasonló de mégis különböző ember harcáról szól, nem is igazán egymás ellen, inkább egymást akadályozva, de a cél mindkettőjük számára, hogy véghez vigyék, amit kitűztek maguk elé, még ha ez ellentétes is a másikával. Igazából egyikük sem filmesen jó vagy filmesen gonosz, inkább valóságos emberekhez állnak közelebb. Mindkettőjük motivációi igaziak és érthetőek. Tehát nem az akció, nem a scifi adja a film fő mozgatórugóját, hanem ez a két ember, és az ő változásuk a történet során.

A film kicsit lassú folyású, de a sztori jó, sok mindenen elgondolkodhat az ember, és a film nem válaszol meg konkrétan mindent, de az elhullajtott morzsákból sok mindent ki lehet következtetni. Nem egy instant film, még a vége után is át lehet gondolni, meg léehet beszélni sok mindent. Az időutazásban természetesen tobzódnak a paradoxonok, de az időutazás már csak ilyen. Az öreg Joe hangsúlyozza is: "itt ülhetnénk egész nap, és grafikonokat gyárthatnánk szívószálakból". Mintha csak a nézőknek szólna ki, hogy nem az időutazás a fontos ebben az esetben.

A színészekre sem lehet panasz jól játszák a szerep(ek)et, a maszkmesterek jó munkát végeztek, eleinte kicsit fura, de hamar meg lehet szokni, a fiatal Joe-t alakító Joseph Gordon-Levitt elképesztően jól veszi át az öreg jellegzetes mozdulatait, manírjait. Az öreget alakító színész is magához képest nagyon jó, és meglepően marha öreg.

A világot egész jól sikerült megalkotni, alig futurisztikus, inkább egy zordabb jövőképet fest elénk, éhezéssel, elhagyatottsággal, lepukkantsággal.

Mindent összevetve egy elég jó drámával van dolgunk, nem tökéletes, de jó film. Direkt nem azt írtam, hogy szórakoztató, mert nem a szórakoztatás a fő cél ennél a filmnél, de nem kell megijedni, nem művészfilm. Kommersz, de abból is az intelligensebb fajta.

Summa: 8/10

(Igen, szándékosan nem írtam ki az öreget játszó színész nevét. Ha van olyan, aki még nem tudná, annak biztos kellemes meglepetés lesz, és szerintem úgy élvezetesebb is a film. És ezért nem is a hivatalos poszter raktam be, bár ezen is ott a név, de csak nagy méretben vehető ki.)

JGL-Looper.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mitlattamma.blog.hu/api/trackback/id/tr25058699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása