Egypálcás horror: Re-cycle

2013.01.30. 23:18

recycle_2006_poster lamuertedanza.jpgHa horrorokról beszélünk, szeretem két részre osztani a műfajt. Az első a folyamatosan feszültségben tartó (akár nyomasztó) filmek (pl. Alien, A dolog), és a hatásokat kiváltani, sokkolni akaró horrorok, ezen belül is kettőt szoktam megkülönböztetni: az undorító képekre adott reakcióinkkal operáló (Fűrész, Motel) és az ijesztgetős horrorokat (Átok és társai). Erre a rögtönzött halmazelméletre azért volt szükség, mert mai filmünk kicsit ugrándozik ezek közt. Eleinte melankolikus hangulatával nyomasztó hatást kelt, majd rámegy az olcsó vásári ijesztgetésre (hopp a háttérben megmozdult egy árny!), és néha még egy-egy szemnek idegen ijesztő vagy undorító képpel hatni kívánó filmként tetszeleg. Azonban nem ezzel lenne a baj, mert lehet több összetevőből jót alkotni, de itt ez nem sikerült. Miért nem? Mert egy ötletre van felhúzva az egész film meg néhány látványrajzra, és ez önmagában kevés. A film hamar unalmassá vált pont emiatt. Egy videójátékban inkább elment volna az ötlet és a sztori (még ott is necces), de filmként hiányos. Technikailag egy jó és egy rossz észrevételem van: a látvány nem volt rossz (bár maga a megalkotott világ nem volt túl egységes), viszont a zene zavaróan tolakodó volt. Túl erősen mászott elő, a témák nem aláfestettek, hanem előtérbe kerültek, ezzel elterelve a figyelmet a történésekről.

Összegezve nem sikerült túl jól a film szerintem, horror rajongóknak végül is ajánlom, japán horror rajongóknak meg főleg (tudom, tudom... a film nem japán, de nagyon hasonló stílusú), de egyéb iránt nem veszít vele senki semmit, ha kihagyja. A film 2006-os, de már akkor is a japán horrorok iránti láz apadóban volt, ennek az utolsó hullámát próbálta kicsit megkésve meglovagolni a Re-cycle. Mit ne mondjak, nem kapott új erőre a zsáner népszerűsége.

Summa: 4/10

1666_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mitlattamma.blog.hu/api/trackback/id/tr855053775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása