Mázli

2012.10.01. 16:00

MAZLI_citylight_300.jpgAz ember örül, ha szerencse éri, de gyakran a szerencse csak bonyodalmat és balszerencsét hoz. Szóval lehet, hogy nem is olyan nagy szerencse a mázli. Valami hasonló volt az első gondolatom a film közben, de nem csak filozófia kérdéseket vet fel, hanem emellett egy jó kis körkép a mai magyar valóságról, egy kis falu és annak lakói szemszögéből bemutatva.

A főszereplőnk István csak jót akart az osztrák határ menti kis falujának, de ebből mindig csak baja lett. Ám egy nap rátalál a szomszédos osztrák olaj cég gázolaj vezetékére, és azonnal meglátja a lehetőséget, hogy hogyan tegyen jót a falujával. Ám ez mégsem akkora mázli. Eleinte minden szép és jó, de aztán a dolog félresiklik. És itt jön be a bevezetőben már említett körkép: a kapzsiság, a verseny megbolondítja a falusiakat, és István már visszacsinálná az egészet.

A Mázli egy jó magyar film, mostanában ebből hiány van, azért is kell ezt megbecsülni. Nem tökéletes, de jó. Kedves film, nem hemzseg a csattanóra kihegyezett poénoktól, inkább az a végig mosolyogtató fajta. A szereplők egyszerű vidéki emberek, és nem emiatt mosolyog rajtuk a néző, hanem mert magára ismer sok helyzetben, ő is ugyanúgy gyarló mint az ógyarmatiak, és minderre tolakodás, erőltetés nélkül vezeti rá a nézőt. Ebben hatalmas szerepe van a zseniális színészgárdának, akik tökéletesen, autentikusan és hihetetlen hitelességgel hozzák a figurákat, és nem is a minden magyar filmben szereplő unalomig ismételt színészeket látni itt, hanem filmben kevésbé foglalkoztatottakat. Nem vagyok színházba járó ember, gondolom ezért nem voltak ismerős arcok, hangok.

A hangulatra nem lehet panasz, nem tűnik művinek, erőltetettnek sem a falu, sem a lakói, sem a köztük lévő kapcsolatok, sem a cselekedeteik. Amire lehet panasz, az egy szerelmi szál két mellékszereplő között, amit úgy éreztem fölösleges a filmbe, nem befolyásolja igazán a történetet, és valahol a film felénél teljesen jelentéktelenné válik. De ezen kívül sok mindenbe nem tudok belekötni, lekötött, szórakoztatott, és van szíve is a filmnek. Jó, hogy az utóbbi években ilyen magyar filmek is készülnek, melyek nem váltják meg ugyan a világot, de erőlködés nélkül képesek arra, amire sok magyar film mostanában sajnos nem.

Summa: 7/10

mazli_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mitlattamma.blog.hu/api/trackback/id/tr824812653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása