Spíler - RockNRolla

2009.07.20. 22:28

Guy Ritchie új filmje. A Revolver után sokaknak megingott a hite a Ravasz, az agy... és a Blöff rendezőjében, aki a Madonnával való házasságát kivéve nem igazán alkotott emlékezeteset az elmúlt években. Ezért is tért vissza a jól bevált recepthez: London, alvilág, bűnözők, mindenki átver mindenkit, már csak Jason Statham hiányzik. Helyette van Gerard "Leonidász" Butler, és még sok más szereplő, ahogy az lenni szokott Guy Ritchie-nél.

De: ezek a karakterek hiába vannak sokan, hiába keresztezik egymás útját lépten-nyomon, nem olyan érdekesek, nem olyan jellegzetesek, mint a rendező korábbi filmjeiben. Nem sikerült olyan vonásokkal felvértezni őket, hogy emlékezetesek legyenek, sehol egy Golyófogú Tony vagy Penge Borisz szintű egyéniség, ezek a szereplők szürkék és unalmasak. Talán még az oroszok azok, akikre emlékezni fog az ember, és ezenfelül ők hozzák a humorforrást. Mert:

Guy Ritchie elfelejtette, hogyan kell humorosnak lenni? De komolyan, csak a fent említett ruszkikon lehet mosolyogni néha, sehol egy olyan jelenet vagy beszólás, amin sírva lehetne röhögni, vagy akár csak idézni. Míg a korábbi filmekben a humor illeszkedett az összképbe, addig itt teljesen elhagyták. Pedig sokat dobott volna rajta.

Akár csak a környezet: itt Ritchie a piti kis alvilági csibészektől és kiskirályoktól tovább lép, szerepeltet igazi nagymenőket, akik még az államhatalomra is befolyással vannak, és csak úgy röpködnek a millió eurók. Ez is szokatlan Ritchie-től.

Valamint az is, hogy nem varrta el olyan szépen a szálakat, mint szokta. Elkezdi összegubancolni őket, de nem szépen összefonja, csak összegyűri és kidobja. Szóval a vége elég összecsapott, és sok kérdés nyitott marad.

Mindent egybevetve végig azt lehet érezni, mintha valaki másolná Guy Ritchie-t, mintha egy Guy Ritchie filmet akarna összehozni, de nem sikerült. Kár érte, pedig illeszkedhetett volna a sorba a két klasszikus mellé, de talán majd legközelebb. És reméljük nem kell rá megint éveket várni.

Summa: 6/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mitlattamma.blog.hu/api/trackback/id/tr624801388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása