Kopaszkutya

2009.07.20. 19:55

Én abszolút nem tudom milyen volt az a világ. Az a világ, ahol az Omega, az Illés és még számtalan banda élte fénykorát, vagy ahol Nagy Feró a nemzet csótányaként vívta ki a párttitkárok ellenszenvét. Nem tudom milyen lehetett tinédzsernek lenni a 70-es években. De még így is több mint fogyasztható volt számomra a Kopaszkutya, élvezetes darab.

Nem volt tele számomra vadidegen jelenetekkel, melyek akkor mindennaposak voltak az országban, nem volt számtalan kikacsintás, vagy óvatos rendszerellenes fricska, melyeket nem értettem. Ez a film a zenéről szólt. Természetesen figyelemmel követhettük a tagok magánéletét, egymáshoz való viszonyát, de itt tényleg a zene a főszereplő.

Adott egy banda, mely a csúcsra akar jutni. Üres művelődési házakban nyomják a bluest néhány arra tévedt kóborló léleknek, akik azt sem tudják hol vannak, és miért vannak ott. Majd ezután jön az isteni szikra: a népeknek nem kell blues, nem kell költészet, le kell menni kutyába, furkóba. Tehát egy zenekar felemelkedését követhetjük nyomon Magyarországon, 1981-ben. Igazából a sztori nem túl bonyolult, de a film nagyrésze úgyis zene, de ez nem negatívum, sőt: nagyon sokat dob a filmen a rengeteg koncert jelenet és a próbák.

A főszerepben nem színészek vannak, hanem zenészek, ezért nem is kell tökéletes színészi játékot várni, de még így is meglepően jók, bár nyilván nagyrészt magukat alakították.

Nagyon jó hangulat aláfestő eszköz a filmben, az egy-egy fontosabb jelenet elején feliratozott idézetek sora, melyeknél nem lóg ki a lóláb, hogy mit keresnek ott, tényleg adnak egy pluszt a filmhez.

Amit nem értettem, az a film minősége: oké, hogy lassan 30 éves, de néha annyira csapnivaló volt a kép, hogy nem hinném, hogy direkt volt. Valaki, aki tudja a megoldást, beírhatná kommentbe.

Mindent összevetve: másfél órás zenei utazás az előző rendszer zenei underground világába, nyers és mocskos, de mégis elemi erővel ragad magával a Kőbánya-blues, míg végül Te is a kutyák királya leszel.

Summa: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mitlattamma.blog.hu/api/trackback/id/tr604801386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása