Aki nem hallott még a Transformerekről - az első film után valószínű egyre kevesebben vannak ilyenek - , az nyilván nem vár sokat a filmtől. De aki igen az pedig egy dolgot akar látni a vásznon: többemelet magas robotok fizikailag inzultálják egymást, de durván. És a film ezt teljes mértékben hozza.

Michael Bay igazi akciófilmet csinált. Minden robban, minden csattan, minden durran, mindenhonnan lőnek, minden törik. És ez csak az, amit az emberek művelnek, a robotok erre még rátesznek egy lapáttal. Az emberi vonalról még annyit, hogy itt is néha kissé propaganda érzésem volt, úgy tűnik Michael Bay-nek ez egyfajta perverziója, de ennyit el lehet nézni neki.

Az első részben is a hangsúly az akción volt, itt ezt még inkább lehet érezni. Sokkal látványosabb, mint az elődje, a robotok is többen vannak, szóval a jól bevált recepten nem változtattak. A történet itt még egyszerűbb, mint az első részben, érezni, hogy valami nagyszabásút akartak, valami igazán eposzit, de inkább gyermeteg. Valóban mint egy rajzfilm, olyan a történet, illetve a párbeszédek is, nem hiszem, hogy bonyolult volt kitalálni. Érezhető, hogy még inkább a fiatalokat és a gyerekeket célozták meg a filmmel, sőt még egy kis tinivígjátékos vonal is bekerült.

Ez érződik a karaktereken is: betonegyszerűek, nem túl mélyek, de ide nem is kell több. Shia LaBeouf hozza ugyanazt a figurát, mit az egyben, kissé éretteb, de nem sokban más, Megan Fox itt is szép, és ennyi, de valószínűleg nem egy színész géniuszt kerestek erre a szerepre már az egyben sem. Kettőjük kapcsolata sem egy szerelmi dráma. A visszatérő karakterek is ugyanolyanok, mint az egyben, John Turturro már erőltetebb, az újonnan bekerült hackersrác pedig sokszor kicsit már sok. Beszéljünk az igazi főszereplőkről: a robotokról. Optimus ugyanolyan bölcs, Bumblebee szerepe nem olyan hangsúlyos, mint az egyben, inkább egyfajta segéd csak. Az új robotok nem olyan meghatározóak, az új gonosz pedig olyan amilyennek lennie kell: ördögi, kegyetlen, és céltudatos. Pont mint egy gonosz karakter, semmi extra.

A látvány az, ami igazán viszi a filmet. Sikerült nem túlzásba vinni a kamerarángatást, a harcok is nagyrészt jól kivehetőek, és igen, vannak lassítások is. Nagyon profik az effektek, a robotok is nagyon igényesen lettek animálva, abszolút nem lógnak ki a valós környezetből. Érezni a súlyukat a mozgásukban, a harcokban. Ilyen szempontból profi munka.

A film hosszú, majdnem két és fél óra, de csak néha éreztem hosszúnak, a közepe felé kissé leült, de ez abszolút nem zavar, mert amikor meg pörgés van, akkor viszont nagyon pörög.

Összegezve: a filmet kikapcsolt aggyal, élesített szemekkel és fülekkel kell nézni, mert inkább az érzékekre hat, de azt nagyon jól teszi. Tényleg érdemes volt Michael Bay kezébe adni a franchise-t, mert ha igazi nagyszabású, látványos akciójelenetekkel tűzdelt filmet akar látni az ember, akkor a fent említett egyén azt megcsinálja. Nem is amatőr szinten - teszem hozzá.

Summa: 8/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mitlattamma.blog.hu/api/trackback/id/tr464801383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása